Torpet Nytorp

i Glömsta, eller Smörpundet som det benämnts i gamla husförhörslängder från 1843, hörde till Wistaberg, Glömsta rote. De första invånarna var torparen Carl Carlsson och hans hustru Christina Catharina Stenberg. Makarna var födda 1807 och 1808. De hade sju barn, en piga och två drängar. På 1920-talet födde gården (5 ha åker och 17,6 ha skog) en häst, två kor, gris och några höns.

Namnet Nytorp finns med på en karta redan 1701 men byggnaden är inte så gammal. Strax intill torpet fanns en bergknalle som påminner om en bytta avsedd för smör (ett pund cirka 8,5 kg smör). På en karta från 1704 finns Smörpundsängen och Smörpunds Kierret i en beskrivning över Fullersta. Torpet var ett småbruk, men det förekom tvätteriverksamhet vilket ännu (1999) bär spår av en damm i bäcken. Det hände att torparhustrur i Huddinge skaffade sig extrainkomster på sig att tvätta åt fina fruar i Stockholm stad.

Tomtberga Fastigheter är ägare och ansvariga för torpet och byggnader. Uthuset har byggts nytt efter 1998. Sedan 1994 bedrivs sommarkafé på torpet.

Ovanstående upgifter är tagna ur Torp och Gårdar i Huddinge,
Huddinge Hembygdsförening, 1999.

   
Nytorp kafeNytorp uthusNytorp kafe

Café Nytorp vid Källbrinks idrottsplats. 3 foton Wivianne Runske

Café Nytorp Gamla Stockholmsvägen 89 (gamla Göta landsväg) vid Källbrinks idrottsplats

Kaféet drivs av Ulrika och har sommartid öppet alla dagar vid tjänlig väderlek utom måndagar. Man kan äta en lätt lunch eller smörgås, kaffe, latte, cappucini, expresso mm. Ulrikas mamma bakar god morotskaka och övriga sorters bakverk. Allt är hemmagjort och fräscht. Många närboende tar en promenad hit för att äta glass med barn och barnbarn. Barnen har egen lekhörna.

Naturen kring kaféet är ljuvaste parkmiljö och den regniga sommaren 2005 porlade det vackert i bäcken. Också regniga dagar kommer gäster, några bord finns i torpet och under uthusets tak finns torra sittplatser.

Gott om nära parkering finns på andra sidan Gamla Stockholmsvägen samt vid Källbrinks idrottsplats. Buss 706 (regelbundna turer mot Glömsta), stannar utanför kaféet. Vill man vara säker på att kaféet har öppet eller göra beställningar ringer man 08 608 07 19.

.. tillbaka till vägens sträckning genom Huddinge ..